Aan de keukentafel bij Gerrit Lavrijsen
In de avond bezoeken we Gerrit Lavrijsen. Gerrit ontvangt ons met met een heerlijk glaasje witte wijn en een goed glas trappist. Gerrit woont in Lommel (De Kolonie) en zijn huis voelt vertrouwd. De gezelligheid spat ervan af. In het huis vinden we allerlei soorten glaskunst. Van glasjuweeltjes tot echte glaskunstwerken. Zijn glasjuwelen en glazen schalen verkoopt hij op zijn eigen site: gerritlavrijsen.nl tegen een meer dan schappelijke prijs en zonder verzendkosten. Energiek verteld Gerrit over zijn grote liefde: De glaskunst. Zijn voorkeur ligt bij het realisme en hij maakt dan ook graag figuratieve kunst. Voor ons een eye-opener om te zien dat er tussen zijn figuratieve glaskunst echt een aantal juweeltjes zitten. Superleuk om eens iets vernieuwend te zien zoals zijn deformatie kunst. Zelf is hij wat bescheiden maar wij garanderen u: Een kunstenaar in de maak…. eigenlijk is hij het al.
Juweeltjes en Glaskunst
Natuurlijk zijn wij benieuwd waar Gerrit zijn inspiratie vandaan haalt. Voor zijn deformatie kunst haalt hij zijn inspiratie uit het alledaagse leven. Voor zijn figuratieve kunst heeft hij eigenlijk dezelfde inspiratiebron. Alles om hem heen kan een glaskunstwerk worden. De mogelijkheden zijn eindeloos wat voor hem ook vaak een probleem is. Veel te veel ideeën en mogelijkheden. Momenteel is Gerrit zich aan het verdiepen is abstracte glaskunst. Dit is een vorm waar hij minder feeling mee heeft maar het begint te vlotten.
Van elk glaskunstwerk of juweel ontwerpt en maakt Gerrit maar een stuk waardoor je verzekerd bent van een uniek stuk glaskunst. Dat vind hij ook de uitdaging. Elke keer weer nieuwe inspiratie vinden om een kunstwerk te maken en is ook de grootste uitdaging. Zijn werkwijze is divers en het liefste werkt hij met doorzichtig / transparant glad omdat dit het licht doorlaat of pakt. Afhankelijk van lichtinval ziet er een glaskunstwerk er in een keer anders uit. Dat is wat mij altijd kan blijven verwonderen.


Gerrit Lavrijsen deelt zijn geheimen met betrekking tot zijn werkwijze bij het maken van Glaskunst
Zodra ik een ontwerp gemaakt heb is mijn eerste werk glas kiezen. Transparant glas in welke kleur dan ook heeft mijn voorkeur. Transparant glas “pakt” het licht.
In mijn Atelier heb ik de keuze uit vele kleuren. De basiskleuren heb ik vaak al bepaald bij het ontwerp maar de uiteindelijke kleuren en het soort glas bepaal ik door monsters van de gekozen kleuren bij elkaar te plaatsen. In mijn Atelier vind je bijvoorbeeld 4 kleuren transparant rood en 6 kleuren geel van de kleur amber tot fel geel. De monsters houd ik voor het raam en kijk dan wat de compositie van kleuren met me doet. Waar ik mij vaak op betrap is dat mijn voorkeur naar de felle kleuren rood, geel, groen en blauw gaat maar ook zeker clear glas (transparant glas zonder kleur).
Ik heb niet echt een voorkeur voor een techniek. Het ontwerp dat ik gemaakt heb bepaald vaak de techniek. Maar niet altijd. Wat ik een uitdaging vindt is om een ontwerp te maken met een niet voor de hand liggende techniek. Dit leidt vaak tot verrassende glaskunst.
Ik begin meestal met een aantal testen die de glasoven in gaan op verschillende temperaturen en tijden. Want in de glasoven bepaald de glassoort, temperatuur, tijd en soms zelfs de kleur hoe het glas reageert. Wil ik dat het glas volledig in elkaar vloeit gebruik ik een full fuse. Moet het aan elkaar plakken een tack fuse op een lagere temperatuur. Maar zelfs binnen een full fuse en en tack fuse kan 10 graden hoger of lager stoken van je glasoven een heel ander effect geven. Zelfs 10 minuten minder of meer de temperatuur houden (de hold) op de top-temperatuur kan een heel ander effect geven. Het is iets wat ik soms wel eens wil overslaan omdat elke beurt in de glasoven 24 uur duurt. Je kunt je wel voorstellen dat testen een behoorlijke kost met zich meebrengt. Vooral gezien de temperaturen van het glas in de oven dat tussen tussen 600 en 900 graden ligt.