Het hart gemaakt door Emile Kruip van engelensteen

Emile Kruip

Emile Kruip is een kunstenaar die zijn sporen zeker verdiend heeft. Emile maakt niet alleen betoverende beeldhouwkunst maar is tevens een bekend schilder. De kunstenaar die in staat is de levende aanwezigheid van zijn onderwerp vast te leggen, is werkelijk een meester. Emile’s subtiele kleurgebruik en krachtige weergave van licht resulteert in adembenemende schilderkunst. 
Zijn oog voor schoonheid is werkelijk adembenemend.

AFKOMST          NEDERLAND


MEDIUM            SCHILDERKUNST  EN BEELDHOUWKUNST

Artiestverklaring

Als kind was ik al gefascineerd door het fantastische en wonderlijke. De sprookjeswereld, niet veel later Jeroen Bosch en weer wat later de magisch realisten en surrealisten.

Ook de Vlaamse Primitieven zijn nog steeds mijn schilderkunstige helden. Met vooral een niet aflatende bewondering voor Jan Van Eyck.

In de jaren 90 tijdens een vakantie stuitte ik op het nog steeds niet verklaarde fenomeen van de Graancirkels. Daar heb ik me een poosje in verdiept en een selectie heb ik getransformeerd tot schilderijen waarbij de graancirkelformatie telkens in bladgoud wordt weergegeven.

Het beeldhouwen vloeide voort uit mijn werk waar ik geregeld 3 D beelden moest maken. Eenmaal een echt blok marmer onder mijn handen en ik was verkocht.

Het streven naar een gave vorm die aan alle kanten ”klopt”, is een telkens terugkerende uitdaging die-als het lukt- een grote voldoening geeft.

Emile

Een kleine greep uit de collectie van Emile Kruip

Bekijk collectie
bekijk alle werken Meer over emile

Emile Kruip

BIOGRAFIE

Emile is geboren in 1953 in Bergeijk waar hij zijn hele jeugd gewoond heeft. Al op de kleuterschool was tekenen en handarbeid het leukste wat hij kon bedenken. Met zijn plechtige communie kreeg hij voor het eerst een doos olieverf en het palet waarmee hij nu nog steeds werkt.

De geur van lijnolie en terpentijn vindt hij onweerstaanbaar en deze geur is nog altijd in staat om een gelukzalig gevoel in hem op te wekken. Ook schilderslinnen heeft dat effect.

Het schilderijtje “Mijmeren op een bankje” was een doorbraak. Halverwege het 2de jaar van de Kunstacademie brak hij met zijn geometrische visie en begon eerder sprookjesachtig te schilderen. 

Hij besloot om na de Kunstacademie het over een radicaal andere boeg te gooien en liet zich omscholen tot timmerman. Ook dat deed hij graag en het schilderen heeft hij toen vooral in de avonduren gedaan.

Daarna werd hij gevraagd door een maquettebouwer om voor hem een landschapsmaquette te beschilderen. Eenmaal ja gezegd, mocht hij vervolgens de hele maquette maken en daarna nog een en nog een. 
In dit bedrijf ( Bruns BV ) kon Emile al zijn talenten aanspreken. In het jaar 2000 werd Emile lid van een beeldhouwerscollectief en werd het beeldhouwen zijn voornaamste creatieve uiting,

Na zijn pensioen begon Emile naast het beeldhouwen ook weer te schilderen. Hij pakte na bijna 30 jaar de draad weer op en schept opnieuw magische en wonderlijke schilderijen.

SOCIAL MEDIA

Volg Emile op Pinterest

ONDERWIJS

Provinciaal Hoger Instituut voor Kunstonderwijs Hasselt (BE)

TENTOONSTELLINGEN / MEDIA

2023 Gallery Kulav, Lommel (BE)
1 april 2023 tot en met 30 april 2023                
…………… lees meer >>>

2022 Cultuurhuis Bergeijk
1 oktober tot en met 31 oktober

2022 Galerie Biessen Bergeijk Groepstentoonstelling
1 september tot en met 30 september

2021 De Kruisruimte Eindhoven Groepstentoonstelling
1 september tot en met 30 september

2020 Galerie Biessen Bergeijk Groepstentoonstelling
1 mei tot en met 31 mei

2012 Galerie De Roos Tilburg Solotentoonstelling
1 november tot en met 31 november

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief