Aanlokkelijk textielkunst Lucia Haentjens

Lucie Haentjens

Lucie maakt werken met textiel, een veelal ongewone kunsttak. Sinds de jaren zeventig, na haar studie Monumentale Kunst, is Lucie bezig met het creëren en experimenteren met stoffen zoals weven van wandtapijten in de legwerktechniek, schilderen op zijde, papier maken van planten en vilten, een oeroude techniek die toelaat zowel twee- als driedimensionaal te werken.

Haar werken … van kleinoden tot monumentale tapijten, van tule-dunne geweven sculpturen tot sierlijke poëtische tafereeltjes die lezen als een bundel van een gedreven dichter.

 

AFKOMST          BELGIE


MEDIUM           TEXTIELKUNST

Artiestverklaring

Lucie haar kennis van techniek is fenomenaal. Ze heeft alle waters doorzwommen van klassiek tot experimenteel. Verven, kleuren, weven en sculpturaal creëren: allemaal gedrevenheid en passie.

Monumentale wolsculpturen, ruw en grillig, tegenover ragfijne sculpturen van flinterdunne vezels met zachtaardige kleuren, met hier en daar soms een stout kleurtje dat alles een extra toets  geeft.

Lucie haalt  haar inspiratie in de natuur en in de verbindingen tussen mensen. Het materiaal waarmee ze werkt is natuurlijk, tijdloos en staat dicht bij mens en natuur.

 

Lucie

Een kleine greep uit de collectie Textielkunst van Lucie Haentjens

Bekijk collectie meer over lucie
bekijk alle werken

Lucie Haentjens

Biografie

Lucie heeft voor textiel gekozen toen ze begon te studeren aan Sint-Lucas. Ze blijft trouw aan haar keuze gedurende al die jaren. Ze is nieuwsgierig naar wat er allemaal mogelijk is met vezels,  vandaar de vele workshops die ze volgde, life en online.

ONDERWIJS

Lucie is regentes Plastische opvoeding en studeerde nadien in Gent Sint-Lucas, Monumentale Kunsten. Daar maakte ze onmiddellijk de keuze om met textiel te werken. Ze leerde handweven, zijde schilderen, vilten, papier scheppen, ikat en shibori. Onlangs is ze ook beginnen borduren.

TENTOONSTELLINGEN / MEDIA

Lucie stelt al jaren tentoon met Koninklijke Kunstkring Heikracht. 
Ze neemt ook al jaren deel aan de Kunstroute in Overpelt.

Ze had twee solotentoonstellingen in Palethe Overpelt.
In 2023 had ze een solotentoonstelling in Cultureel Centrum de Adelberg.

Selecties

Geselecteerd voor tentoonstelling: Prijs voor de stad Ninove voor Beeldende Kunsten.

Geselecteerd voor: Internationaal Kaunas Art Biennial Textile 2005 Litouwen.

Ze kreeg een eervolle vermelding in het Cera Vennotenkunstboek.

Ze nam deel aan een rondreizende tentoonstelling: Fäden verbinden Frauen, Threads unite Women.

Nam deel aan een project: ‘Metamorphosis’, een samenwerking tussen TIO 3 Textiles Open Innovation Centre in Ronse, University for the Creative Arts in Rochester, College of Arts in Plymouth en the City of Lace in Calais.

Geselecteerd voor een rondreizende tentoonstelling in Europa: Internationale Filzkunst Ausstellung… In Bewegung. Göttingen Duitsland, Mouzon Frankrijk, Forchheim Duitsland, Jyväskyllä Finland, Vaduz Liechtenstein, Lyssach Zwitserland, Heidelberg Duitsland.

Geselecteerd voor tentoonstelling: Blauw, Ode aan de blauwe mijnwerkersjassen Beringen.

Geselecteerd voor het boek: Worldwide Colours of Felt

Opgenomen in het boek: Seperate-yet together, uitgegeven door Fiona Duthie

SOCIAL MEDIA

Website: https://beeld.be/kunstenaars/lucie-haentjens

Lucie kan je ook vinden op Facebook en Instagram